Acupunctuur Amersfoort, acupuncturist Feng

Verantwoording en copyright
Cupping
Wat is moxibustion?
Acupunctuur = natuurgeneekunde
Meridianen in beeld

Home

 

Tel.: 033 - 4564693         info@chinatura-medica.com           K.v.K. nr.    52945723

info@chinatura-medica.com

Chinatura

中华自然医药堂

Medica


       Chinatura Medica         Triangelstraat 66         3822 DJ  Amersfoort

©2011

Alle klachten ontstaan door lichaam uit balans

Chinatura Medica brengt uw lichaam in balans

                                       Behandeling . Verzorging . Preventie

Preventie boven behandeling

Verzorging betekent lang leven

Moxibustie is een oude Chinese geneeskunde en is een oude Chinese vinding. In de Chinese geneeskunde speelt het een zeer belangrijke rol. Moxibustion heeft een langere geschiedenis dan naald en is een van de oudste geneeswijzen van China. Vanuit het oude China werd het reeds in de 6e eeuw geïntroduceerd in Japan en in de 17e eeuw werd het in Europa geïntroduceerd. Met de werkzaamheid van de moxa therapie en meer diepgaand inzicht in de reikwijdte van de medische behandeling, komen er moxibustion monografieën in grote aantallen van veel beroemde artsen. Acupunctuur en acupunctuur monografieën zijn voortgekomen uit heel wat van deze prestaties en hebben geleid tot invoering van nieuwe methoden van moxibustie, en moxa therapieën geïntroduceerd op het gebied van schoonheid en gezondheid en andere nieuwe gebieden.

Moxa therapie is een heldere parel in de schatkamer van de Chinese geneeskunde, met duizenden jaren geschiedenis, verspreid over vijf continenten. Erkend door de World Health Organization ter bevordering van 's werelds gezondheidszorg.

In tegenstelling tot naalden die in spieren van het lichaam worden geprikt, geeft moxibustie een warm, prettig en zeer ontspannen gevoel, waardoor mensen minder bang zijn en bereid zijn moxatherapie te accepteren, als een zeer populaire natuurlijke geneeskunde, zonder toxiciteit en bijwerkingen.

In de praktijk wordt ook vaak gevraagd een warme naald te prikken om een beter behandeldoel te bereiken, hiertoe is er dan de mogelijkheid om gebruik te maken van de zogenaamde 'Magic Lamp', of een ander therapeutisch apparaat dat een ver-infrarode straling uitzendt van hetzelfde biologische spectrum als het menselijk lichaam en daarmee dus de plaats van het letsel in gezonde toestand kan herstellen.

Deze twee warmte gevende therapeutische apparaten zijn unieke producten van China en worden speciaal gebruikt in de Chinese geneeskunde praktijk, deze kunnen niet alleen de rol spelen om naalden te verwarmen, maar kunnen ook de rol van moxibustie spelen om bepaalde acupunten te verwarmen en te stimuleren en zo kunnen deze dus ook veel klachten behandelen.

Moxibustie-indicaties

Veel mensen denken dat bij een acupunctuur behandeling alleen naalden worden gebruikt. In feite bestaat acupunctuur uit naald, moxibustie en andere externe therapieën. Hoewel beiden gebaseerd zijn op kennis van de meridiaan punten in het lichaam en beiden worden uitgevoerd op de meridiaan punten, dezelfde gemeenschappelijke basis hebben, in de kliniek de twee vaak in combinatie worden gebruikt om de effectiviteit te verbeteren, hebben acupunctuur en moxibustie verschillende ziekte-indicaties. Moxatherapie heeft zijn eigen unieke rol, die de  naald niet kan overnemen. Het heeft de volgende voordelen: veiligheid, geen bijwerkingen, effect is opmerkelijk. Een oud Chinese gezegde luidt: "Eerste naald, tweede moxibustion, derde kruiden", “Kruiden werken niet meer, naald ook niet, dan moet moxibustie”, betekent dat in sommige opzichten moxibustie superieur is aan naald. Er zijn veel artsen die alleen met moxa therapie klachten behandelen.

Volgens Chinese geneeskunde, heeft moxibustien brede indicaties, een snelle werkzaamheid, is veilig en betrouwbaar. Klachten, ongeacht van koude of hitte, yin of yang stoornissen, exterieur of interieur, stress, kunnen allemaal worden behandeld met moxa therapie. Moxibustie wordt op grote schaal gebruikt voor behandeling van klachten in de gezondheidszorg. Voor klachten van dysfunctie van organen, zoals functionele achteruitgang, hyperthyreoïdie en een verscheidenheid van acute en chronische klachten, botsectie stoornissen, heeft moxibustion therapie zeer goede resultaten. Er zijn ruim honderd verschillende soorten klachten die met moxibustie kunnen worden behandeld. Omdat moxibustie direct aan het letsel werkt door thermische stimulatie, van buiten naar binnen werkt om de behandeldoeleinden te bereiken, geeft moxibustie zo naast veel acute ziekten ook een beter behandeleffect bij chronische klachten.

De World Health Organization heeft in 1996 bevestigd dat moxatherapie geschikt is voor de behandeling van interne geneeskunde, chirurgie, kindergeneeskunde, KNO, orthopedische, gynaecologische, mannelijke en andere ziekten. Voor de klachten van koude, yin, zwakte, onvoldoende energie, onvruchtbaarheid, voortijdige veroudering, een slechte bloedsomloop, vaatziekten, chronische klachten  veroorzaakt door koude, alle soorten van pijn, zintuiglijke klachten, motorische stoornissen, en met name voor klachten van mastitis, prostatitis, frozen shoulder, bekkenontsteking, cervicale spondylosis, diabetes, etc. geeft moxa therapie zeer goede effecten en is zeer geschikt voor volwassenen en ouderen. Ten tweede, heeft moxibustie een eigenaardige rol voor de gezondheidszorg van mensen. In de moderne samenleving, ervaren steeds meer mensen meer en meer stress en zijn er steeds meer en meer mensen die sub-gezond zijn, waarbij moxibustie als natuurlijke therapie zeker past bij de moderne gezondheidszorg en heel goed de menselijke geest kan ontspannen. Verder heeft moxibustie heel goede resultaten bij het afvallen.

“Behandel winterklachten in de zomer" is een kenmerk van traditionele Chinese geneeskunde therapieën. Winterklachten zijn klachten die veroorzaakt worden door koude en vocht en patiënten hebben veel pijn en last in de winter, zoals astma, nekpijn, schouderpijn, rugpijn, fybromyalgie, reuma, obesitas, depressie, chronische diarree, lage weerstand en koude intolerantie. Patiënten met winterklachten zijn vaak yang zwak. Volgens het principe van de traditionele Chinese geneeskunde: “Yang moet worden verzorgd in de zomer”, dat komt doordat in de zomer yang sterk is en het yang van het menselijk lichaam zijn hoogtepunt heeft bereikt. Vooral in de hondsdagen, is de huid heel erg open, als op dit moment bepaalde acupunten thermisch worden gestimuleerd, zal de warmte gemakkelijk door de huid naar de acupunten en meridianen dringen direct tot aan de plek van de ziekte. Verder, als winterklachten worden behandeld in de warme tijd of in het warme seizoen, dan zal de patiënt veel minder last hebben in de winter. Dus warm weer is vaak een gouden tijd om winterklachten te behandelen, maar daarmee is niet gezegd dat de winter hiervoor geen behandeltijd is.

Voor veel winterziekten, zoals een verscheidenheid aan pijnklachten van gewrichten, spieren, reumatische aandoeningen en astma kan moxibustie de beste therapeutische effecten bereiken. Moxa therapie is dus een gebruikelijke methode bij winterklachten.

Moxibustie geneeskunde is niet alleen om klachten te behandelen, maar is ook een goed voor preventie van klachten en goede verzorging van gezondheid. Een zeer beroemde Chinese arts uit het oude China heeft een boek geschreven om te helpen focussen op  positieve gezondheidszorg. Hij is van mening dat er drie manieren zijn om yang te steunen, moxibustie is daarin de eerste. Moxibustie is een sterke aanvulling in de gezondheidszorg.

Moderne Japanse artsen hebben in fabrieken en scholen moxibustie voor alle mensen. Als de gezondheid wordt gemeten, bewijzen de resultaten dat moxibustie de fysieke fitheid kan verbeteren en voor preventie van ziekten zorgt.

  

Wat is moxibustion?

Bij moxibustion of moxibustie wordt warmte naar een acupunt geleid om een blokkade op te heffen. Door het aansteken van een stukje moxa, gemaakt van het kruid  'bijvoet' of 'alsem' (Artemisia moxa), wordt warmte, eventueel via een naald, naar het lichaam gevoerd.

Wat is cupping?

Wat is acupunctuur?

Wat is moxibustion?

Acupunctuur natuurgeneeskunde

Meridianen in beeld